V Polome dnes vysvätili zrekonštruovaný kostolík

20.11.2010 Vranov nad Topľou

Jasenovce 20. novembra (TASR) - V obecnej časti Jasenoviec s názvom Poloma v okrese Vranov nad Topľou sa dnes zišli veriaci a viacerí regionálni predstavitelia cirkvi pri príležitosti posvätenia zrekonštruovaného kostolíka ...
Na dnešnej slávnosti sa zúčastnil aj košický arcibiskup - metropolita Bernard Bober.
Výstavbu rímsko-katolíckeho chrámu v Polome iniciovali takmer pred sto rokmi prisťahovalci z Poľska, ktorí začali osídľovať Jasenovce v polovici 19. storočia. Do výlučne roľníckej obce priniesli rôzne remeslá, ako napríklad obuvníctvo, krajčírstvo, kováčstvo či výrobu dreveného uhlia.
"Kostol si začali stavať v roku 1908 a výstavba sa ukončila v roku 1913. Vykonalo sa na ňom doteraz niekoľko drobných úprav, no toto je jeho prvá veľká rekonštrukcia, " uviedol pre TASR miestny rodák Ladislav Tribula. Ako dodal, mnoho Polomčanov sa v 20. storočí vrátilo do svojej pôvodnej domoviny. "Drvivá časť z nich odišla po druhej svetovej vojne do Čiech a to do oblasti Sudet, ale hlavne do Poľska, kde sa usadili na území, z ktorého boli odsunutí Nemci, " poznamenal.
Revitalizácia miestneho kostolíka odštartovala v roku 2009. Počas nej sa zbúrala stará a vybudovala nová veža, ktorú prekryli stavbári poplastovaným hliníkovým plechom. V ďalšej etape rozobrali krov nad loďou a sakristiou a taktiež strop nad svätyňou.
Urobil sa železobetónový veniec a nová strecha, ako krytina sa použila pálená škridla. V interiéri chrámu sa opravili omietky a podlaha, exteriér je vybavený aj novou fasádou. "Skvostom tohto chrámu je mramorový obetný stôl spolu s ambónom. Je to návrh a práca poľského majstra z Krosna, " priblížil Tribula. Kostolík má opravenú elektroinštaláciu, nové ozvučenie a chór so schodiskom.
Arcibiskup Bober počas svätej omše vyzval domácich veriacich, aby mysleli na svoje miesto, ktoré v živote zastávajú. "Nech nám záleží na tom, čo nechávame pre ďalšie generácie. Tento posvätený chrám nech je zároveň výzvou, aby sme nebudovali život za božím chrbtom, ako keby nám Boh už nemal čo povedať či dať. Je potrebné zostať pri svojom pôvodcovi, " konštatoval Bober.
Celková hodnota zrekonštruovaného chrámu predstavuje viac ako 52.000 eur.
 

Vyberte región